07дек.

Грешки при боядисване на косата в домашни условия!


Преди да започнем с грешките, които най-често се допускат, имайте предвид, че боядисването в близки до естествения цвят тонове има по-голям шанс да стане сполучливо. С няколко тона по-светло или по-тъмно, както и тъмен махагон или патладжан винаги могат да се получат.

Лошото при боядисването в домашни условия е, че много от жените предприемат драстично обезцветяване и изрусяване на косата, при което има много голяма вероятност да изгорят кожата или косата си, както и да не получат желания цвят. Друга съществена грешка е, че новият цвят може да не подхожда на цвета на лицето, очите и веждите.

Първата грешка която ще разгледаме е, че много от жените смятат, че като изберат цвета на боята от каталога и при тях ще се получи същият цвят и то в домашни условия. Обикновено се избират цветове които се различават с повече от 2-3 тона от сегашния цвят което още от самото начало затруднява изключително много постигането на желания резултат. Това може да бъде постигнато успешно ако се доверите на професионален фризьор, който има знанията, уменията и възможността да използва различна степен на действие на оксиданта по различните части на косата (корени, дължина, краища).

Втората грешка е да започнете да се боядисвате без тест за алергия. Почти никой не обръща внимание на указанията дадени от производителя. Въпросният тест се прави, като се почисти със спирт участък от кожата при свивката на лакътя или зад ухото. Смесвате малко боя с оксидант и се намазва участъка. Реакция може да се прояви както до няколко минути, така и след ден-два. Най-честите реакции са сърбеж и възпаление.

Третата грешка е драстичната промяна на цвета без да сте направили предварителен тест. При коренна промяна на цвета , примерно от светлоруса към огнено червена, най-добре е или да се посъветвате с професионален фризьор или отново да смесите малко от боята с оксидант, да боядисате малък кичур коса, да изчакате действието на боята около 30-35 мин., да измиете и подсушите кичура и да видите дали полученият цвят Ви харесва. Тези усилия за приблизително 1 час, могат да Ви спесят 2-3 седмици некомфорт.

Четвъртата грешка може да се определи нанасянето на боята на силно замърсена, мазна и/или слепнала от стилизанти коса. Добре е боядисаната коса да се подхранва с маски и/или ампули за подхранване и възстановяване на естествената пигментация на косата с продуктите на „Чифелли” – BIOACTIV – балсам-маска за коса с екстракт от Алое Вера и ампулите “FIALA 10ml” . Преди самото боядисване косата не трябва да е мита, но не трябва и да е много мръсна.

Петата грешка е, че често хората забравят, че боята цапа – по този начин успяват да си боядисат кожата на лицето и да си изцапат дрехите. Затова преди да започнете, намажете кожата на челото, ушите и врата с мазен крем или вазелин и покрийте дрехите си с найлон или кърпа. Използвайте ръкавици! Ако все пак кожата се изцапа, може да се опитате да я почистите с тампон, напон в спиртен лосион или др.

Шестата грешка. Това е желанието на някои жени да получат по-голямо количество боя, като я смесят с балсам, за да успеят да си намажат цялата коса. По този начин се обричат на провал, тък като цвета няма да стане плътен и устойчив.

Седмата грешка при боядисването в домашни условия е да използвате боята която Ви е останала за да оцветите веждите и миглите си. Първо, може да се получи много странен и неприемлив цвят, второ, възможно е да Ви окапят миглите, а попадането на боя в очите може да доведе до сериозен медицински проблем. За боядисване на мигли и вежди има специални бои и това трвябва да се прави в специализиран салон.

Осмата грешка, която често се допуска е, че се удължава времето за престой с нанесената боя. Това не бива да се случва без да имате необходимите знания до какво ще доведе това. Дори и да виждате, че цветът не се получава според вашите очаквания, най-добре спазвайте указанията на производителя, защото косата може да се увреди сериозно. Ако сте се опитвали да си изсветлите косата, но тя не е станало достатъчно светла, можете да повторите процедурата безопасно след около две седмици.

При учеличаване на времето за престой на боята се нарушава технологията на процеса като цяло. Ако искате да имате красива коса, пазете я, щадете я и се грижете добре за нея. Дори и най-щадящите бои стресират косата и увреждат структурата й, ако не се ползват според указанията. Най-големите грешки стават при изрусяване на косата, това е много сложна процедура и е най-добре да се прави във фризьорски салон.

Деветата грешка е да измиете боядисаната коса с шампоан против пърхот. Ако смятате да се боядисате вкъщи, купете заедно с боята и шампоан за боядисани коси. Ако имате пърхот, може да си купите и шампоан със специална формула против пърхот за боядисани коси. В противен случай рискувате да отмиете току-що получения цвят на косата си.